Wildplukker Bloghut
 

Willem van Oranje-soep

Makreel-sinaasappel-soep
Deze halve-maaltijd-soep is heerlijk in alle seizoenen. Makreel in de soep en de combinatie van makreel en sinaasappel lijkt wat vreemd misschien, maar de sinaasappel samen met de munt, basilicum en gember geeft een friszoet tegenwicht tegen de vette en zware makreel.

Deze soep is min of meer uit nood en zuinigheid geboren omdat ik gek ben op gerookte makreel maar eigenlijk alleen de eerste en tweede dag. Daarna is ze nog wel drie dagen goed en prima om aan te fruiten in de pan. Het is een Hollands-Spaanse combinatie die Willem van Oranje vast ook lekker had gevonden, dus doop ik de soep bij deze Willem van Oranje-soep.

Willem was bovendien de mignon van Rooms-Spaanse Keizer Karel V dus hij kon onbeperkt over sinaasappelen beschikken. Een mignon was een officiële titulair aangestelde gunsteling-boezemvriend-gezel - altijd ongelijk in rang - waarvan de betekenis gezien wordt als een hoofse liefde, eechter niet homosexueel geduid. Zoiets als de liefde tussen Arthur en Lancelot. Bij officiële gelegenheden droeg de mignon de kleuren van zijn heer en deze kon letterljk en figuurlijk op hem steunen, zoals hier bij het aftreden van Karel V in Keulen te zien is .
Dit alles wekte ongetwijfeld de jaloezie op bij zoon Filips II die vlak erna Nederland binnenviel. Daarna moesten we het alleen nog met makrelen doen (en haring).


 
 


Benodigdheden voor 2 personen:
 • halve gerookte makreel
 • 4 sinaasappels
 • 1,5 liter bouillon naar keuze
 • 1 kleine prei
 • 1 rode ui
 • 2 theelepels milde curry-pasta (bijv. Patak’s Original)
 • rood pepertje
 • halve theelepel harissa
 • 10-20 gepelde rauwe garnalen naar keuze
 • 1 eetlepel sushi-gember (Yutaka of Blue Dragon)
 • 6 ŕ 8 verse (rode) basilicumbladeren
 • 6 ŕ 8 verse muntbladeren


 • Bereiding:
  Fruit de gerookte makreel in een pan met wat olijfolie flink aan terwijl u de filet al roerbakkend in vezeltjes splitst. Vuur uitdoen en laten staan.

  Snij ongeveer 5cm dikke ?f een halve dunne prei in zeer dunne ringetjes en maak de ringetjes wat los van elkaar. Doe hetzelfde met de rode ui, maar dan in halve ringetjes. Snij?een stukje rode peper in hele kleine reepjes.

  Zet de bouillon laag op en voeg de prei- en uienringen toe samen met de curry-pasta, harissa en peperreepjes.
  Als het eenmaal kookt, het vuur laag zetten en zo’n 5 ? 8 minuten alles laten garen. Niet te lang!
  Voeg dan ook de garnalen toe en laat het geheel doorkoken tot de ook deze gaar zijn… maximaal 5 minuten.

  Snij ondertussen de sinaasappels schoon van de schil, vervolgens vierendelen en zonodig de taaie kernrand wegsnijden. Daarna in dunne plakjes snijden. Dit vereist een zeer goed mes en het is handig om het op een bord o.i.d. te doen zodat het sap niet verloren gaat maar ook in de soep meekan.

  Snij ook alvast de munt- en basilicumbladeren in heel dunne reepjes, evenals de sushi-gember. (U kunt natuurlijk ook alles van tevoren snijden…)

  Wanneer de garnalen gaar zijn kan het vuur uit. Voeg nu de makreel, sinaasappelplakjes en gember toe en roer even goed.

  Serveren in brede kommen en garneren met de munt- en basilicumreepjes, eventueel nog met wat extra sinaasappelschilrasp.

     Copyright Wildplukker